Barbunya

Fasulyenin genellikle kırmızı - beyaz lekeli yuvarlak ya da yumurta biçiminde taneleri olan bir kültür çeşididir. Niğde, Kayseri, Yozgat, Elbistan ve Karadeniz bölgelerinde yetişmektedir. Barbunyada en önemli unsur yeni mahsül olmasıdır. Bir önceki yılın mahsülü geç pişer ve renk olarak siyahımsı bir renk olur. Akdeniz mutfağında en çok kullanılan fasulye çeşididir.

Kolestrolü düşürür, iştahı kontrol eder, bağırsakları çalıştırır. Kalsiyum miktarı yüksektir. Baklagiller serin, kuru ve havadar yerlerde saklanmalıdır. Kuru baklagilleri bez torbada saklamak tavsiye edilir. Sıcak ve nem bozulmalarına, böceklenmelerine neden olur. En iyi saklama koşuları 5 – 10 °C derecede ve 50 - 60 nisbi nemli ortamda saklamaktır.